Tänä aamuna päätin että nyt lähdettävä tai muuten se näyttely jää käymättä! Niinpä aamukahvien jälkeen koiran kanssa lenkille ja sitten nokka kohti kaakkoa. Kelikin oli ihan hyvä, aurinko pilkisteli pilvien raoista ja ei satanut. Olin reilun tunnin ajon jälkeen Retretin pihassa ja eikun lippuluukulle!

      

       

Luolastoon laskevilla portailla oli jotain päättömiä patsaita näytillä;) Sillä osalla on oikein nimikin Kuutar ja luolan henki - Pekka Kauhasen teoksia.

Seuraava kopioutu Retretin sivuilta:

                         "A. W. Finch - Kyösti Kakkosen kokoelmat

 

 

Kesällä 2010 Retretti esittelee Iris-keramiikkaa ja uushankintoja joensuulaisen keräilijän, Kyösti Kakkosen kokoelmista. 

Porvoossa vuosina 1897-1902 toimineen Iris-tehtaan keraamikkona työskenteli belgialaissyntyinen taiteilija Alfred William Finch (1854-1930). Hän suunnitteli tehtaalle erilaisia käyttöesineitä, joille on ominaista ovat muotojen selkeys ja värien voima. Iris oli maamme ensimmäinen taideteollinen yritys, joka pyrki nostamaan teollisuustuotteiden taiteellista tasoa. "

 

 Sitten siirrytään valokuvien maailmaan, "Maan varjossa"-teossarjassa todella upeita, isokokoisia suomalaismaisemia!

"Pekka Luukkolan (s. 1968) Fotofinlandia-kilpailussa menestynyt Maan varjossa -teossarja laajenee Retretin luolastossa myyttiseksi maailmaksi. Suurikokoisissa valokuvissa suomalaismaiseman rauhallinen ja avara iltahämy saa usein vastakohtansa ihon ja tulen lämpimistä ja vahvoista sävyistä.

Pekka Luukkola on noussut maisemateoksillaan yhdeksi maamme eturivin valokuvataiteilijoista. Hänen teoksiaan on muun muassa Kiasman, Suomen valtion sekä Tampereen ja Helsingin kaupungin taidemuseoiden kokoelmissa."

            

 

Vihdoin päästään päänäyttelyyn eli Helene Schjerfbeck ja taiteilijasisaret, aivan ihania maalauksia ja piirustuksia suomalaisilta naistaiteilijoilta 1800-luvun alkupuolelta seuraavan vuosisadan alkuun. Näyttelyssä on lähes 200 maalausta ja piirustusta yli 30 taiteilijalta. Esillä on klassikkoita ja ennennäkemättömiä töitä yksityisistä kokoelmista.

Grafiikanpajassa on mm. Pentti Kaskipuronja Outi Heiskasen töitä. Ja sitten seuraavaksi ollankin Retretti Shopissa, siellä on päänäyttelyyn liittyvää kirjallisuutta, taidekuvia, kortteja, taide- ja lahjaesineitä, desing-tuotteita. Tarttui sieltä minunkin muukaani jotain pientä;)

Seuraava kohde on keltainen talo muutaman kymmenen metrin päässä! 

          

Arvaatteko kenen töitä täältä löytyy? Ateljee, punainen tupa on tuossa vieressä, sitä en kuvannu. Tämmöisiä;)

                        

Ulkona oli tämmöisiä otuksia;)

  •         

 Päivä meni sukkelasti vaikka itsekseen joutuikin kuljeskelemaan, ja näyttely ohi katsomisen arvoinen! 

            

                                               

Kotimatkalla sateli välillä enemmän välillä vähemmän, ja sateenkaarenkin näin! 

        

Päivä meni joutuisasti vaikka itsekseen pitikin katsella näyttely, mutta se kyllä kannatti katsoa, oli ne naistaiteilijoiden työt todella upeita!

*Sirpa